Tenner til torgs i Marrakech

Markedet i Marrakech i Marokko... et mylder av dyr og mennesker, lyder, lukt, støv, trengsel, farger. Og utallige salgsboder som vitner om stor oppfinnsomhet for å tjene noen dirham til livets opphold.

På en norsk turist virker markedet Djemaa el-Fna i Marrakech eksotisk, interessant, overveldende. Det ene etter det andre får deg til å stoppe opp. Dels for å betrakte, dels glane, dels måpe.

Det siste gjaldt en liten salgsbod i ytre rekke på markedet, rett innenfor basarene i medinaen (gamlebyen).

Der – på et bord – lå tenner og gebiss på rekke og rad. Hva? En hel tannlegepraksis på ett og samme bord? Var det slik tannleger drev i dette landet?

Utvalget av løstenner gjorde så stort inntrykk at jeg straks tok opp kameraet for å få med meg utendørstannlegen. Men altså, kunne dette virkelig stemme?

Hva som i alle fall stemte var at det ikke bare var å fotografere. Kom ikke der! Både tannlegen og folk rundt ham på andre boder fulgte heftig opp:

– Penger først, så bilde, sa de. – Og flere mynter takk, flere dirham, flere... javel, nok, vær så god – fyr løs.

Så var det å knipse bordet og dens bestyrer – tannlegen – som sto i blå boblejakke og holdt i en tang. Klar til å trekke tenner? Det kunne virke sånn, at mannen med skyggelua var parat til å røske ut en tann, alt mens en annen i bakgrunnen var i ferd med å kjøre egg til en salgsbod.

Bildene viser hva som lå på utstilling. Tenner og remedier, og en liten krakk var satt fram til pasienten. Vær så god!

Bordet fanget – for jeg trodde faktisk at dette var en tannklinikk for innbyggere i Marrakech. Trodde at tannlegen holdt til midt på torget. At det var her marokkanerne stelte tennene sine.

Selv om det virket litt underlig, syntes jeg tannlegepraksisen sto til troende. Jeg tok mine bilder, og styrtet tilbake til et kurs jeg var på for å fortelle om den utrolige opplevelsen. Jeg smurte på, viste begeistret bildene på minnebrikken i kameraet, la ut om tannklinikken på torget. Dagens store fotofangst!

Alle de norske kursdeltakerne kjøpte også historien. De var like overrasket som meg...neimen, har du sett på maken? Er det mulig? Mens kursverten, som har bodd i Marrokko i 30 år, var hoderystende oppgitt. Han fnøs av opptrinnet:

– Du er en naiv journalist som bare opprettholder en myte...det er ingen som får trukket ut tenner eller kjøper løstenner på markedet i Marrakech. Folk går til tannlegen i Marokko som vi gjør i Norge. Det er bare snakk om å selge inntrykket av det, til dumme turister.…altså et rent, skjært salgstriks.

OK, da. Der fikk jeg den.

Tekst og foto:
Ellen MarieArefjord